Lato minęło, a wraz z nim skończyły się wakacje. Wakacje od infekcji! Już za kilka tygodni chłód, suche powietrze w często niewietrzonych i przegrzewanych pomieszczeniach zaczną uszkadzać nasze błony śluzowe. Ponadto zmiana diety na coraz uboższą i niestety coraz bardziej sztuczną zacznie wpływać na osłabienie naszej odporności. Drobnoustroje tylko na to czekają! Wirusy i bakterie będą korzystać z uroków życia. Niestety - naszym kosztem, a szczególnie kosztem naszych dzieci. Wrócą tony chusteczek jednorazowych, syropy, tabletki, a nieraz antybiotyki.
Czy jest na to rada?
Tylko jedna. Nasze organizmy muszą stać się mniej przyjaznym terytorium dla drobnoustrojów, czyli muszą być bardziej odporne na ich ataki. Nie wszyscy wiemy, że najistotniejsze w procesie wzmacniania naszej odporności jest dbanie o stan jelit. W jelitach znajduje się największa pod względem ilościowym masa tkanki limfatycznej, która jest podstawą układu odpornościowego. Komórki te przestają prawidłowo pełnić swoją rolę, jeżeli dojdzie do zaburzenia funkcji jelit.
Zaburzenia te mogą być spowodowane przez antybiotyki, leki przeciwzapalne czy przez nieprawidłowe odżywianie. Najlepiej byłoby dobrze się odżywiać, spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, ćwiczyć, wysypiać się do woli, mało pracować, dużo odpoczywać, nie stresować się i unikać osób, które mogą nas zarazić. Wiemy, że w codziennym życiu niewiele osób może sobie pozwolić na taki komfort. Jest jednak środek, który natura kształtowała przez miliony lat ewolucji, aby zapewnić niezbędne dla przetrwania gatunków uzyskanie odporności. Powstawał powoli, jako mieszanina najważniejszych substancji mających służyć jak najskuteczniejszemu wspieraniu odporności u ssaków, w tym człowieka. Ten środek to colostrum, zwane również siarą.
Colostrum to najpełniejszy z dostępnych w przyrodzie suplementów odpornościowych. Colostrum to pierwszy posiłek ssaków produkowany w gruczołach mlecznych matki, zawierający ponad 250 bioaktywnych czynników. Spożycie colostrum przez każde nowo narodzone zwierzę umożliwia właściwe rozpoczęcie dojrzewania i działania układu odpornościowego. Wspiera ono także wiele innych ważnych funkcji organizmu, w tym pozwala uzyskać właściwy skład bardzo ważnej dla pracy jelit flory probiotycznej. Dzięki ogromnemu podobieństwu aktywnych czynników w colostrum bydlęcym do ich ludzkich odpowiedników, jest onowpełni skuteczne i, podobnie jak mleko krowie, bezpieczne dla ludzi.
Colostrum stosowali już nasi przodkowie, jednak było to możliwe, tylko dopóki w sąsiedztwie mieszkał ktoś, komu mogło urodzić się cielę. Minęło wiele dziesięcioleci, zanim colostrum bovinum, czyli siara bydlęca stała się znów popularnym i coraz szerzej dostępnym suplementem stosowanym do odbudowy i wspierania odporności.
Colostrum – w pełni naturalna odporność
Colostrum okazało się nie tylko naturalnym stymulatorem odporności u nowo narodzonych, ale może być z podobnym powodzeniem stosowane również przez dorosłych. Odporność to niezwykle precyzyjny mechanizm, ale jako taki wymaga czasem podregulowania, do czego idealnie nadaje się właśnie colostrum. Niezwykle istotna jest jego jakość. Tylko colostrum pobierane w ciągu pierwszych godzin po urodzeniu cielaka i przetwarzane metodami, które nie niszczą wrażliwej struktury białkowej substancji aktywnych (czyli przy użyciu metody liofilizacji), gwarantuje, że uzyskamy poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
Najważniejszymi składnikami colostrum z punktu widzenia wspomagania odporności są:
- laktoferyna, lizozym, laktoperoksydaza – działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- immunoglobuliny – białka odpowiedzialne za ochronę organizmu przed infekcjami,
- czynniki wzrostu i cytokiny – biorą udział w regulacji procesów odpornościowych.
Kiedy stosować colostrum?
Colostrum może być stosowane w każdym wieku przez każdego, kto nie ma objawów uczulenia na mleko krowie. Stosowane profilaktycznie pozwala zbudować odporność zabezpieczającą przed typowymi sezonowymi infekcjami. Ponadto może być ono z powodzeniem przyjmowane przez osoby szczególnie narażone na częste infekcje. Zbawienne skutki stosowania colostrum docenili już liczni nauczyciele, narażeni na infekcje ze względu na regularne nadwyrężanie aparatu głosowego, czyli górnych dróg oddechowych. Również u osób pracujących w trudnych warunkach atmosferycznych, a także u sportowców zauważono znaczny spadek zachorowań po profilaktycznym zastosowaniu colostrum. Szczególnie dobre wyniki odnotowano u osób, które w przeszłości zapadały często na sezonowe infekcje. Również osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby przewlekłe zwiększające ryzyko infekcji oraz osoby w podeszłym wieku odnoszą korzyści z zabezpieczającego przed infekcjami działania colostrum.
Efekty stosowania colostrum:
- wspomaganie odporności u osób cierpiących na częste i przewlekłe infekcje, szczególnie przed sezonem jesienno-zimowym,
- wspieranie normalizacji zaburzeń związanych z układem immunologicznym,
- normalizacja środowiska jelitowego po intensywnej i przewlekłej antybiotykoterapii,
- wspieranie powrotu sił witalnych – rekonwalescencja, zespoły chronicznego zmęczenia, podeszły wiek, diety odchudzające,
- przygotowanie do zwiększonego wysiłku – np. trening sportowy.