Jesień i zima to czas, kiedy przeziębienie dotyka wielu z nas. Ciężko nam uchronić się przed choćby chwilowym osłabieniem odporności organizmu, którą wirusy natychmiast wykorzystują. Reklamowane preparaty „na wszystkie objawy” pomogą tylko na chwilę poczuć się lepiej. To ważne, bo przecież nie zawsze możemy sobie pozwolić na pozostanie w domu i mimo złego samopoczucia musimy wyjść do pracy czy po zakupy. Aby faktycznie pozbyć się wirusa i wyleczyć infekcję, potrzebujemy innych środków. Nie skupiajmy się wtedy na objawach, ale na przyczynach choroby. Drobne jesienne infekcje skutecznie leczą stare, naturalne sposoby.
Są one również rewelacyjne jako środki wspomagające w przypadku poważniejszych schorzeń leczonych antybiotykami. Pamiętajmy o wzmocnieniu odporności. Silny organizm poradzi sobie z drobnoustrojami. Jeśli nawet dojdzie do zakażenia, jego przebieg będzie łagodniejszy. Matka natura daje nam wiele produktów, które wzmacniają nasz organizm i pozwalają szybko pozbyć się przeziębienia i grypy. Większość z nich znamy i stosujemy chociażby w kuchni, ale nie zawsze wiemy, że to lek z naturalnej apteki.
Miód
Od wieków znane są jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawartość cukrów warunkuje jego działanie wzmacniające, a witaminy i minerały gwarantują odporność.
Cytryna
To naturalna witamina C w czystej postaci. Wzmacnia naczynia krwionośne, przynosi ulgę we wszystkich objawach infekcji wirusowych. Jest doskonałym dodatkiem do napojów.
Malina
Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Można ją spożywać w formie herbatki, soku lub konfi tur – najlepiej bez dodatku cukru. Napotnie działają również napary i przetwory z lipy oraz kwiatu i owocu bzu czarnego.
Czosnek
Naturalny antybiotyk – hamuje rozwój drobnoustrojów dzięki olejkom eterycznym bogatym w allicynę i siarczki. To one odpowiedzialne są za jego ostry, nieprzyjemny zapach. Poza tym to bogate źródło fl awonoidów, witamin i mikroelementów.
Cebula
Znana człowiekowi od tysiącleci, znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Swe dobroczynne działanie zawdzięcza obecności witamin C, A, B, żelaza, fosforu i olejków eterycznych zawierających związki siarki. Najbardziej wartościowa jest cebula surowa. Jej składniki działają bakteriobójczo i zwiększają odporność organizmu. Cebula to także naturalny środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy. Najlepszym towarzystwem dla cebuli jest miód i cytryna. Razem tworzą skuteczny syrop wspomagający leczenie dróg oddechowych.
Imbir
Używany jako przyprawa i roślina lecznicza od 5000 lat. Działa silnie przeciwzapalnie. Właściwości te posiada świeże kłącze zawierające gingerole, które ulatniają się podczas suszenia.
Czystek
Ostatnio coraz bardziej popularny; to roślina, której przypisuje się wyjątkowe właściwości lecznicze. Wiele mówi się o jego skuteczności w walce z infekcjami, a nawet alergiami, boreliozą czy nowotworami. Wszystko to za sprawą polifenoli, czyli antyoksydantów, których czystek jest bogatym źródłem. Neutralizują one wolne rodniki, które są przyczyną wielu chorób, w tym nowotworów. Hamują one także powstawanie i rozwój stanów zapalnych, chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą. Polifenole wzmacniają naszą odporność i hamują wydzielanie histaminy, czyli wykazują działanie antyalergiczne. Należy zwrócić uwagę, że czystek może być tylko środkiem wspomagającym. Sam nie wyleczy nowotworu czy poważnej infekcji. Traktować go należy jako uzupełnienie diety w polifenole, które wzmocnią i oczyszczą organizm.
Kora wierzby
To naturalna aspiryna. Zawiera salicynę, która ma działanie przeciwzapalne i napotne. Surowiec ten wchodzi w skład wielu syropów i mieszanek stosowanych w leczeniu przeziębienia i grypy.
Babka lancetowata i podbiał
Napary z tych ziół leczą stany zapalne dróg oddechowych. Łagodzą kaszel i oczyszczają oskrzela.
Majeranek
Dzięki olejkom eterycznym leczy katar. Stosuje się go do inhalacji lub w formie naparu do picia. Działa rozluźniająco na śluz w oskrzelach, ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Ma również działanie napotne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Bardzo dobrze smakuje doprawiony miodem i cytryną.
Rosół
Babciny sposób, ale sprawdzony. W dawnych czasach to obowiązkowy składnik diety wszystkich chorych. Dlaczego? Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy infekcji. Para z rosołu skutecznie nawilża śluzówkę nosa, a tłuszcz w nim zawarty działa jak balsam na chore gardło. Rosół to doskonały środek wzmacniający i rozgrzewający, szczególnie ten ugotowany z kury, indyka czy wołowiny, z dużą ilością warzyw. Zapomnijmy o kostkach rosołowych nafaszerowanych glutaminianem sodu i innymi środkami chemicznymi, bo z prawdziwym rosołem mają one niewiele wspólnego.