Kwasy omega-3 pomagają zapobiegać chorobom, poprawić nastrój, zachować młodość. Niezbędne są w odpowiedniej ilości w każdym organizmie. Dzięki nim unikniemy zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, chorób serca i miażdżycy. Niezbędne są zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci, kiedy to kształtuje się układ nerwowy człowieka.
Kwasy omega-3 stanowią budulec naszych komórek. Dzięki nim lepiej funkcjonują błony komórkowe, a to usprawnia procesy życiowe. Kwasy omega-3 wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu. Dzieje się tak już w życiu płodowym. Kobiety spożywające odpowiednie dawki kwasów omega-3 rodzą bardziej inteligentne i większe dzieci. Kwasy omega poprawiają ukrwienie mózgu i przepływ bodźców nerwowych. Dzięki temu dzieci zażywające odpowiednie preparaty nie mają problemów z koncentracją i lepiej się uczą.
Kwasy omega-3 mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów. Przeciwdziałają też procesom zapalnym w tętnicach prowadzących do ich stwardnienia, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Ostatnie badania wskazują, że kwasy omega-3 zapobiegają alergiom i wspomagają ich leczenie. Ponadto zwiększają naturalną odporność organizmu. Osoby mające w diecie odpowiednie dawki omega-3 rzadziej chorują na raka piersi, prostaty i trzustki.
Te dobroczynne kwasy naturalnie występują głównie w mięsie ryb. Badania wykazują, że jeden posiłek rybny tygodniowo zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu chorób serca. W Polsce jada się mało ryb, więc ryzyko niedoboru jest duże. Powinniśmy zażywać suplementy dostępne w aptekach, dostosowane do potrzeb każdego pacjenta. Inne preparaty polecane są dla kobiet w ciąży, inne dla dzieci, inne dla osób dorosłych. Ważne, aby w każdym wieku o nich pamiętać, bo ta mała kapsułka może znacząco poprawić nasze zdrowie.