W łagodzeniu dokuczliwych objawów można wykorzystać szereg naturalnych metod. Miód, propolis oraz wyciąg z porostu islandzkiego lub syrop z agawy gwarantują działanie nawilżające, łagodzące, pokrywają błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Bakteriobójczo i wzmacniająco działają zaś syrop z cebuli, a także wyciągi z lipy, aronii czy czarnego bzu.
Na funkcjonowanie układu odpornościowego (także w stanach zwiększonej podatności na infekcje i zakażenia w obrębie górnych dróg oddechowych) będzie korzystnie wpływał sok z aloesu. Ma on właściwości przeciwzapalne, a zawarte w nim polisacharydy stymulują procesy obronne oraz regenerujące w obrębie śluzówki jamy ustnej.
Za bardzo skuteczne w leczeniu chorób układu oddechowego uważa się picie naparów z siemienia lnianego, zarówno tradycyjnego (w ziarenkach), jak i mielonego, ponieważ zapewnia on odpowiednią osłonę i nawilżenie gardła. Uwarunkowane jest to obecnością substancji śluzowych o właściwościach powlekających.
W łagodzeniu dolegliwości bólowych pomóc może również sok z cytryny (rozrzedzi on śluz zalegający w gardle i ułatwi jego odkrztuszanie) oraz z owoców egzotycznych, np. mango bądź ananasa.
Dobrym sposobem na chrypkę okazuje się gorąca herbata z sokiem malinowym lub imbirem. Warto pić również wodę z miodem albo ciepłe mleko z miodem i masłem. Miód ma właściwości kojące, łagodzi podrażnienia, nawilża tkanki. Szybszą regenerację podrażnionego gardła ułatwi ponadto żucie kandyzowanego imbiru, który poprawia ukrwienie śluzówki.
Działanie nawilżające mają także oleje naturalne: lniany, słonecznikowy czy rzepakowy, a także oliwa z oliwek. Należy je pić małymi porcjami w ciągu dnia. Dobrym sposobem na chrypkę jest także rozgryzanie kapsułek zawierających witaminy A i E.