Skład
15 ml syropu zawiera 9,75 g laktulozy oraz substancje pomocnicze.
Działanie
Laktuloza jest syntetycznym disacharydem, który po podaniu doustnie nie ulega rozkładowi z udziałem enzymów trawiennych i praktycznie nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego. W jelicie grubym pod wpływem bakterii sacharolitycznych laktuloza jest rozkładana do kwasów organicznych, głownie kwasu mlekowego. Prowadzi to do zakwaszenia treści jelitw grubego. W wyniku osmozy produkty rozkładu laktulozy zwiększają objętość zawartości jelita, pobudzają perystaltykę i działają przeczyszczająco. Obniżenie pH zawartości jelita grubego zmniejsza stężenie amoniaku w jelicie, a zwiększa stężenie słabiej wchłaniających się jonów amonowych. Ponadto dochodzi do zmniejszenia wytwarzania i zwiększenia zużycia amoniaku przez bakterie jelitowe oraz do zmniejszenia wchłaniania amoniaku wskutek skrócenia czasu przechodzenia treści jelitowej. W konsekwencji zmniejsza się stężenie amoniaku we krwi pacjentów z niewydolnością wątroby w stanie przedśpiączkowym lub śpiączki.
Lactulose MIP polecane jest w przewlekłych zaparciach oraz w encefalopatii w przebiegu niewydolności wątroby.
Przeciwskazanie
Nie należy stosować leku w przypadku:
- nadwrażliwości na składniki preparatu,
- niedrożności jelit,
- nietolerancji laktozy,
- zwiększenia stężenia galaktozy we krwi.
Stosowanie
Zaleca się podawanie syropu po rozcieńczeniu z wodą lub sokiem owocowym.
Dorośli:
W przewlekłych zaparciach: 10-15 ml 1 do 2 razy na dobę.
W niewydolności wątroby, stanach przedśpiączkowych lub śpiączce wątrobowej: początkowo 10-15 ml 3 razy na dobę, następnie 30-45 ml 3-4 razy na dobę. Dawkowanie należy ustalić indywidualnie, zmieniając je co 1-2 dni, tak aby liczba wypróżnień na dobę wynosiła 2 do 3 razy.