Skład
Olej z nasion czarnuszki siewnej tłoczony na zimno. Działanie
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest powszechnie znana jako czarnuszka egipska.
Olej pozyskiwany z jej nasion metodą tłoczenia na zimno, posiada charakterystyczny dla nich smak i zapach.
Ponadto, olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega 6.
Kwasem tłuszczowym z rodziny omega 6 jest kwas linolowy (LA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi].
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Przeciwskazanie
-Stosowanie
W przypadku osób dorosłych zaleca się 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki spożywać 2 razy dziennie przed posiłkiem. Dzieciom można podawać 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.
Olej z czarnuszki wykazuje liczne właściwości zdrowotne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w zwalczaniu wielu różnorodnych schorzeń.
Może być stosowany m.in. jako środek na wrzody i różne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa oraz refluks.
Naukowcy udowodnili, że olej z czarnuszki znajduje też zastosowanie w eliminowaniu bakterii Helicobacter pylori, która stanowi najczęstszą przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ochronne (zwłaszcza na miąższ wątroby i nerek).
Olej z czarnuszki ma także potencjalne właściwości przeciwnowotworowe – z licznych badań wynika, że przyczynia się do unicestwienia komórek nowotworowych lub zahamowania ich rozwoju.
Z tego względu może odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza raka wątroby oraz jelita grubego.
Używany jest na zimno jako dodatek do sałatek czy zimnych przekąsek, nadając potrawom specyficzny korzenny smak,
Nadaje się także do picia - profilaktycznie jako naturalny i wartościowy suplement diety: łyżeczka oleju dziennie dostarcza organizmowi mnóstwa odżywczych i leczniczych składników,
Może być stosowany w kosmetyce na włosy, twarz, ciało czy paznokcie, chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi, łagodzi podrażnienia.
Uwagi
Na oleju z czarnuszki tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej.