Składniki
Syrop glukozowy, sok z owoców bzu czarnego (Sambucus nigra L.), woda, kwas L-askorbinowy (witamina C), aromat malinowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, glukonian cynku (cynk), substancja konserwująca – sorbinian potasu
SKŁADNIK - 2 łyżeczki (10 ml) %RWS* - 4 łyżeczki (20ml) % RWS*
Sok z owoców bzu czarnego 3,8 g – 7,6 g –
Witamina C 110 mg 137,5% - 220 mg 275%
Cynk 2,6 mg 26% - 5,2 mg 52%
*RWS – % referencyjnej wartości spożycia
** ekwiwalent ok. 10,8 g owoców bzu czarnego
Właściwości
Wpływ owoców czarnego bzu na zdrowie Korzystne dla zdrowia właściwości owoców czarnego bzu Sambucus nigra znane są od pokoleń. Owoce czarnego bzu mają korzystny wpływ na organizm w okresach wymagających wsparcia odporności np. jesienno-zimowych.
Wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspomagając naturalne funkcje układu odpornościowego. Aby zachować korzystne właściwości czarnego bzu konieczne jest ich umiejętne przetworzenie i podanie w odpowiedniej formie.Witamina C i cynk pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Przeciwwskazanie
Preparat nie jest przeznaczony dla osób poniżej 12. roku życia oraz osób z alergia bądź nietolerancją na którykolwiek ze składników produktu.
Nie zaleca się równoczesnego stosowania innych produktów zawierających witaminę D bez konsultacji ze specjalista. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Uwagi
Płyn należy spożyć bezpośrednio, bez popijania i mieszania z innymi płynami.
Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.