Składniki
Wołowe peptydy kolagenowe.
Zawiera w porcji: 1 miarka
Hydrolizowane peptydy kolagenowe otrzymywane z kolagenu typu I i III 20 g w tym:
- glicyna 3,98 g
- prolina 2,27 g
- hydroksyprolina 2,14 g
- pozostałe aminokwasy 9,61 g
Zastosowanie
Suplement diety w formie proszku zawierający wysokooczyszczone peptydy kolagenowe, otrzymywane z kolagenu typu I i III. Produkt zawiera wysokie stężenia glicyny, proliny i hydroksyproliny - głównych aminokwasów budulcowych kolagenu.
Osavi Kolagen w formie proszku to łatwo przyswajalne peptydy kolagenowe o neutralnym smaku i zapachu. Otrzymywane są z kolagenu typu I i III, dzięki czemu zawierają aż 18 aminokwasów, w tym wysokie stężenia podstawowych aminokwasów budulcowych kolagenu: glicyny, proliny i hydroksyproliny.
Kolagen to główne białko budulcowe i stanowi ok. 30% wszystkich białek występujących w organizmie człowieka. W zależności od typu kolagenu pełni on różne funkcje, odznacza się inną budową oraz miejscem występowania. Najbardziej rozpowszechniony to kolagen typu I (obecny w ścięgnach, kościach, skórze i tkance podskórnej) oraz kolagen typu III (obecny w skórze, mięśniach i naczyniach).
Głównym zadaniem kolagenu jest zapewnienie wytrzymałości mechanicznej tkankom, w których się znajduje, odpowiada on m. in. za odpowiednią elastyczność, napięcie i gładkość skóry. Wszystko to dzięki budowie cząsteczek kolagenu, które odznaczają się dużą wytrzymałością na rozciąganie i odpornością mechaniczną. Słusznie jest więc on kojarzony z utrzymaniem młodego wyglądu.
Kolagen w formie proszku to wysokooczyszczone peptydy kolagenowe idealne do rozpuszczenia w wodzie, sokach, koktajlach czy jako dodatek do posiłków. To łatwy i przyjemny sposób na uzupełnienie diety w niezbędne aminokwasy stanowiące materiał budulcowy białek kolagenowych.
Uwagi
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.