Skład
Nośnik: maltodekstryna, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (E 960) Wartość odżywcza w 100 g produktu w 1 porcji do spożycia odpowiadającej 1 łyżeczce cukru czyli 1/3 łyżeczki produktu Wartość energetyczna 1676 kJ / 394 kcal 16,76 kJ / 3,94 kcal Białko 0 g 0 g Węglowodany, w tym: cukry (maltodekstryna) 98,6 g 98,6 g 0,986 g 0,986 g Tłuszcz 0 g 0 g
Działanie
Słodzik stołowy w proszku, oparty na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych. Przeznaczony do słodzenia gorących i zimnych napojów, gotowania, pieczenia czy tez posypywania potraw i przetworów. Jest rozwiązaniem dla dbających o sylwetkę i zdrowie (badania wykazały korzystny wpływ stewi na nadciśnienie i cukrzyce), a także dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać cukru. Właściwości Stewii w skrócie: • Stewia to w pełni naturalny słodzik • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy) • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) • Może być długo przechowywany • Stewia nie powoduje próchnicy zębów • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU) • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji