Skład
Owoc ostropestu plamistego (Silybi mariani fructus L. ) - 100 %
Działanie
Ostropest plamisty korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga produkcję żółci oraz regenerację komórek i tkanek wątroby. Ostropest plamisty chroni komórki i tkanki wątroby przed uszkodzeniem. Wspiera utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczenia wątroby. Pomaga utrzymać zdrowe serce i przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Przeciwskazanie
Uczulenie na składniki preparatu.
Stosowanie
Sporządzić odwar: owoce rozdrobnić, rozgnieść lub zmielić. 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5-10 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Sproszkowane owoce można również spożywać bezpośrednio. Zaleca się spożywanie po posiłkach.
Uwagi
Przechowywać w suchym miejscu.