Skład
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia; regulatory kwasowości – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy- witamina C, barwnik – koszenila, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu- witamina E; glukonian manganu, nikotynamid– niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu– witamina A, przeciwutleniacz- mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia- kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina- witamina B12, cholekalcyferol– witamina D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)– folian, chlorowodorek pirydoksyny- witamina B6, filochinon (fitomenadion)– witamina K, ryboflawina- witamina B2, monoazotan tiaminy– witamina B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Działanie
do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza <0,02g/100kcal lub <0,025g/100ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Protein).
Stosowanie
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.