Skład
Maltodekstryna, ekstrakt z owoców żurawiny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: koncentrat buraka czerwonego, D-mannoza, aromaty, laktoferyna (białko mleka krowiego), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei (mogą zawierać kazeinę z mleka).
Działanie
Wieloskładnikowa formuła dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego MultiURI sprawia, że może on być stosowany zarówno profilaktycznie, jak i pomocniczo przy leczeniu zakażeń dróg moczowych, niezależnie od tego czy są to zakażenia pierwotne czy nawracające. Nadaje się także do stosowania u osób, które chcą zadbać o swój organizm poprzez wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych. Dzięki zawartości między innymi bakterii Lactobacillus sprawdzi się doskonale jako wsparcie dla odnowy mikroflory jelitowej w trakcie antybiotykoterapii. D-Mannoza wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dłuższe jej stosowania znacząco utrudnia kolonizację dróg moczowych przez chorobotwórcze bakterie. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei) wspierają układ odpornościowy i przewód pokarmowy, a także przeciwdziałają rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów. Laktoferyna jest składnikiem, który wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, jest pomocna w walce z bakteriami wirusami, grzybami i pierwotniakami. Ekstrakt z owoców żurawiny pomaga zmniejszać pH moczu, zapobiega również przyczepianiu się bakterii do komórek nabłonka dróg moczowych, wykazuje także właściwości przeciwutleniające.
Przeciwskazanie
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu. Nie stosować u dzieci poniżej 3. roku życia.
Stosowanie
Należy stosować pod nadzorem lekarza. Zalecana porcja dla osób dorosłych to 1-2 saszetki, a dla dzieci: 1 saszetka. Zawartość saszetki należy wsypać do szklanki i zalać 100ml wody. Po rozpuszczeniu wypić napój. Zaleca się przyjmować preparat przez minimum 2 miesiące. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.