Skład
Wartość odżywcza w 100 ml przygotowanego mleka 67/280 kcal/kJ
Tłuszcz 3,57 g : Kwas linolowy 0,53 g Kwas linolenowy 64,5 mg
Białko 1,24 g
Węglowodany 7,46 g :Laktoza 7,46 g
Składniki mineralne: Sód 17 mg Potas 68 mg Chlorki 47 mg Wapń 43 mg Fosfor 24 mg Magnez 5,7 mg Żelazo 0,67 mg Jod 13 µg Miedź 0,05 mg Cynk 0,7 mg Mangan 15 µg Selen 1,4 µg Fluor 3,9 µg
Witaminy : Witamina A 68 µgER Witamina D 0,93 µg Witamina E 0,9 mgET Witamina K 5,5 µg Witamina C 11 mg Tiamina 0,075 mg Ryboflawina 0,14 mg Niacyna 0,59 mg Witamina B6 0,052 mg Folacyna 9,5 µg Kwas pantotenowy 0,63 mg Witamina B12 0,24 µg Biotyna 1,5 µg
Oraz białko serwatkowe, oleje roślinne, laktoza, mleko odtłuszczone, cytrynian wapnia, olej rybi, lecytyna sojowa, cytrynian potasu, chlorek potasu, L-fenyloalanina, witaminy (C,E,niacyna,kwas pantotenowy, A,B1,B6,B2,kwas foliowy, K1, biotyna, D3), chlorek magnezu, fosforan sodu, tauryna, L-histydyna, inozytol, chlorek sodu, nukleotydy, siarczan żelazawy, siarczan cynku, fosforan wapnia, L-karnityna, kultury bakterii Bifidobacterium lactis, siarczan miedzi, siarczan manganu, jodek potasu, selenian sodu.
Działanie
Modyfikowane mleko początkowe dla niemowląt od urodzenia, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią. Opracowane specjalnie tak, aby odpowiadało potrzebom żywieniowym najmłodszych niemowląt. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych – białka, węglowodanów, tłuszczy, wszystkich 13 witamin oraz składników mineralnych (m.in. wapnia, żelaza, jodu, magnezu, cynku, selenu) potrzebnych do prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Zawiera białko OPTI PRO oraz BIFIDUS - aktywne kultury probiotyczne. Zawiera LC PUFA (czyli długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Stosunek białka serwatkowego do kazeiny = 70/30. Zawiera nukleotydy, taurynę, a źródłem węglowodanów jest w 100% laktoza. Jest bezglutenowe i nie wymaga gotowania.
Stosowanie
Umyj ręce
Przygotuj mleko dokładnie według przepisu na opakowaniu
Pamiętaj, używaj tylko miarki, która jest dołączona do danego opakowania mleka. Miarka z innego rodzaju mleka może mieć inną, niż potrzebna, zawartość proszku.
Zagotuj wodę i pozostaw ją, aby ostygła do odpowiedniej temperatury (tj. takiej, aby była przyjemnie ciepła). Woda powinna być zbliżona do temperatury ciała (ok. 37°C) – aby utrzymać odpowiednią ilość probiotyków.
Wlej do czystej butelki odpowiednią ilość wody.
Do wody wsyp odpowiednio odmierzoną ilość płaskich miarek proszku (rant na brzegu puszki ułatwi odsypanie nadmiaru proszku z miarki).
Dokładnie wymieszaj - i mleko gotowe!
Sprawdź przed podaniem dziecku, jaka jest temperatura mleka powinno być przyjemnie ciepłe i równomiernie ogrzane.
Sprawdź, jak mleko wypływa ze smoczka. Po odwróceniu butelki do góry dnem i potrząśnięciu nią kilka razy mleko powinno wyciec małym strumieniem, a po chwili zacząć kapać drobnymi kroplami.