Skład
Guma arabska, syrop maltitolowy, syrop sorbitolowy, woda oczyszczona, ekstrakt z porostu islandzkiego, ekstrakt z liści ślazu dzikiego, ekstrakt z kwiatów lipy, kwas L-askorbinowy (witamina C), naturalny aromat czarnej porzeczki, barwniki: antocyjany, hialuronian sodu, kwas cytrynowy, acesulfam K, olej roślinny z woskiem pszczelim.
Zastosowanie
helsi® to wyrób medyczny w postaci miękkich pastylek do ssania. Zawarte w pastylce ekstrakty z porostu islandzkiego, malwy i lipy zawierają substancje śluzowe oraz nawilżający kwas hialuronowy. Połączenie ekstraktów tworzy mukoadhezyjny film chroniący błony śluzowe jamy ustnej, gardła, strun głosowych i krtani, łagodząc objawy suchego kaszlu, chrypki i bólu gardła.
Wskazania:
– wspomagająco podczas terapii stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej i gardła o różnej przyczynie, m.in.: zapalenie gardła (pharyngitis), zapalenie migdałków (tonsillitis), afty (aphtosis),
– w celu łagodzenia objawów suchego kaszlu oraz chrypki,
– u osób nadmiernie obciążających struny głosowe (nauczyciele, śpiewacy, prelegenci, konferansjerzy itp.),
– u osób z suchością w jamie ustnej,
– u osób szczególnie narażonych na wpływ szkodliwych czynników zewnętrznych takich jak: suche, klimatyzowane, zimne lub zanieczyszczone powietrze.
Przeciwwskazanie
Nadwrażliwość (alergia) na jakikolwiek składnik wyrobu.
Zdiagnozowana fenyloketonuria.
Stosowanie
Powoli ssać pastylkę, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Pastylek nie należy połykać ani rozgryzać. Zaleca się pozostawienie pastylki w jamie ustnej aż do powolnego, całkowitego rozpuszczenia się jej.
Uwagi
Wyrób zawiera substancję słodzącą, acesulfam K, która jest źródłem fenyloalaniny. Nadmierne spożycie może powodować efekt przeczyszczający.
Ze względu na postać wyrobu – pastylka do ssania, oraz związaną z tym możliwość zakrztuszenia się, zaleca się stosowanie wyrobu wyłącznie u dzieci potrafiących ssać pastylkę oraz pod nadzorem osoby dorosłej.