Kurkuma i zawarta w niej kurkumina jest związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego, uzyskiwanym z kłączy azjatyckiej byliny Ostryżu długiego (Curcuma longa, kurkuma, szafran indyjski), powszechnie stosowany jest jako przyprawa w kuchni orientalnej oraz w przemyśle spożywczym jako barwnik.
Jednakże wykorzystanie kurkuminy wykracza dalece poza tradycyjne zastosowania kulinarne, a związek ten, ze względu na swoje właściwości lecznicze, znany jest w medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. Od najdawniejszych czasów stosowano ją między innymi w leczeniu miejscowym trudno gojących się ran, stanów zapalnych różnych narządów oraz w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego i wątroby.
Wszechstronność działania kurkumy dość wcześnie skłoniła naukowców do jej dokładnego zbadania. Pierwszą wyizolowaną substancją w 1870 r. była kurkumina (ang. Curcumin), odpowiedzialna między innymi za żółtą barwę rośliny. Kolejne wnioski z badań potwierdziły niezwykłość zastosowań kurkumy w medycynie ludowej chińskiej i indyjskiej. Obecnie jest ona jedną z najlepiej przebadanych roślin pod kątem właściwości leczniczych.
- Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Możemy stwierdzić że jest substancją bioaktywną, która zwalcza stany zapalne na poziomie molekularnym. Badania wskazują, że kurkuma może łagodzić objawy zapalenia stawów.
- Działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo Kurkuma wykazuje silne właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz przeciwwirusowe.
- Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego Kurkuma wpływa łagodząco na dolegliwości układu trawienia oraz poprawia przemianę materii. Dzięki zawartości kurkuminy pobudza wątrobę do zwiększonego wytwarzania żółci, ułatwia jej przepływ w przewodach żółciowych, przywraca naturalną kurczliwość pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego, służącego jako wpust do dwunastnicy. Można zaobserwować również pozytywny wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi.
- Działa antyoksydacyjnie Kurkuma jest też silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które powodują utlenienie napotkanych związków. Najczęściej ich ofiarami padają nienasycone kwasy tłuszczone, białka i DNA. Zawarta w kurkumie kurkumina w dwojaki sposób wykazuje działanie antyoksydacyjne: bezpośrednio wpływa na wolne rodniki blokując je oraz pobudza aktywność mechanizmów antyoksydacyjnych organizmu.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób Kurkuma bardzo dobrze przenika przez barierę krew - mózg. Zwiększa poziom BDNF (BDNF -Neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego) w mózgu. Dzięki temu może być skuteczna w opóźnianiu lub nawet odwracaniu zniszczeń wywołanych przez wiele chorób mózgu, w tym chorób związanych z wiekiem takich jak Alzheimer i demencja. W chorobie Alzheimera stany zapalne i stres oksydacyjny odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby.
Kurkuma wpływa na zmniejszanie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Kluczową cechą choroby Alzheimera jest tworzenie się splotów białkowych zwanych blaszkami amyloidowymi. Badania wykazują że kurkuma może pomóc usunąć zmiany strukturalne w mózgu. Kurkuma podnosi poziom neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego i może cofnąć część zmian w mózgu wywołanych przez depresję. Pozytywnie wpływa na neuroprzekaźniki w mózgu - serotoninę i dopaminę. Najnowsze badania potwierdzają pozytywny wpływ kurkumy na stan zdrowia osób cierpiących na depresję.
- Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego Kurkuma pomaga w chorobach serca poprzez poprawę funkcjonowania komórek śródbłonka, które wchodzą w skład wyściółek naczyń krwionośnych i limfatycznych. Uszkodzenia komórek śródbłonka są jednym z głównych powodów chorób serca i obejmują niezdolność regulacji ciśnienia krwi przez śródbłonek, nieprawidłowości podczas krzepnięcia krwi. Liczne badania wskazują, że używanie kurkumy prowadzi do poprawy funkcjonowania śródbłonka.
- Ochrona przeciwnowotworowa. Kurkuma posiada właściwości chemoprewencyjne - powoduje zahamowanie, odwrócenie lub opóźnienie procesu kancerogenezy. Chemoprewencja zapobiega przekształcaniu rozwijającego się nowotworu łagodnego w nowotwór złośliwy. W przeciwieństwie do chemioterapii, chemoprewencja ingeruje we wczesne etapy karcenogenezy hamując lub spowalniając.
- Opóźnia procesy starzenia. Wyniki ostatnich badań wpłynęły na wzrost popularności kurkumy jako substancji opóźniającej procesy starzenia organizmu i zwiększającej komfort życia.
Działa prewencyjnie hipercholesterolemii - obniża poziom cholesterolu, zapobiega utlenianiu lipoprotein niskiej gęstości (LDL) odpowiedzialnych za transport cholesterol z wątroby do tkanek organizmu. Hamuje agregację płytek krwi, hamuje zakrzepicę, zapobiega zawałowi mięśnia sercowego. Wpływa korzystnie na regulację glukozy we krwi, poprzez poprawę funkcjonowania komórek trzustki. Hamuje procesy rozwoju chorób takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, zaćma, chroni przed toksycznością płucną i zwłóknieniami.
Ostrzeżenia i przechowywanie: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Preparat nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym zacienionym miejscu.
Nie stosować preparatu w przypadku uczulenia na którykolwiek z jego składników.
Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.