Słowo dieta na naszym blogu pada bardzo często. I rzeczywiście skutki niewłaściwej diety są tak poważne dla naszego zdrowia, iż nie sposób o tym milczeć. Zbyt kaloryczna, tłusta i bogata w sól może być czynnikiem predysponującym do nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, zaburzeń krążenia, osteoporozy czy migrenowych bólów głowy. Większości chorób cywilizacyjnych można zapobiec, jedząc zbilansowane posiłki co 3 godziny. Warunkiem jest również takie przygotowanie potraw, by nie stracić dobroczynnych składników diety i witamin, a także by nie dopuścić np. do rozgotowania warzyw.
Moda na zdrowe i smaczne jedzenie nadeszła do nas kilka lat temu. Wszystko za sprawą wielu programów telewizyjnych i celebrytów. Każdy z nas czuje się specjalistą i jest wstanie ocenić, czy danie jest dobre i odpowiednio zaprezentowane. Książki kulinarne są pięknie ilustrowane i ślinka już cieknie, jak tylko na nie patrzymy.
Wiemy wszystko o dietach i gotowaniu, a i tak coraz więcej z nas korzysta z gotowych potraw do podgrzania. Pierogi, kluski, pizza, łazanki, naleśniki, przyprawione mięso do pieczenia - wszystko mamy praktycznie gotowe. Jednak o ile zdrowiej przygotować posiłek samodzielnie. Nawet mięso mielone kupujemy w paczkach, a zmielenie jednego kawałka trwa tylko chwilę. Kiedy sami przygotowujemy potrawy, mamy pewność, ile dodaliśmy składników. Trudno nam natomiast oszacować prawdziwą kaloryczność i odżywczość gotowych posiłków ze sklepu.
Z racji braku czasu na przygotowywanie kilku posiłków na cały dzień coraz więcej osób, które chcąc się zdrowo odżywiać, decyduje się na cateringi dietetyczne. Kiedyś tego typu usługi były zarezerwowane dla zawodowych sportowców, aktorów, biznesmenów i osób zabieganych. Takie osoby ustalały konkretną kaloryczność posiłków z dietetykiem, wszelkie upodobania, ograniczenia dietetyczne i cele. Tego typu diety potocznie nazywa się „kubełkowymi”.
Dzienną rację żywieniową otrzymujemy w oddzielnych pięciu pudełkach z zaznaczeniem kaloryczności dania i kolejności spożywania w ciągu dnia. Wszystko jest dostarczane o ustalonej wcześniej godzinie pod wskazany adres. Usługi tego typu stają się coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób chcących zgubić kilka kilogramów. Osoby korzystające z takiego cateringu opowiadają o różnorodności diety i o tym, że prawie zawsze są miło zaskakiwane posiłkami. O monotonii nie ma mowy, a to jedna z ważniejszych przyczyn rezygnacji z diet.
Osoby odchudzające się zazwyczaj ciągle jedzą to samo, w końcu się poddają i wracają do starych nawyków żywieniowych. Powoduje to efekt „jojo” i wiąże się z przybraniem kilogramów, często nawet przekracza się wagę, którą się miało przed rozpoczęciem diety. Dzieje się tak dlatego, że ograniczając kaloryczność posiłków, w konsekwencji możemy spowodować spowolnienie metabolizmu. Wpływ na to ma również unikanie regularnych posiłków, głodzenie się i co najważniejsze – rezygnacja z najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czyli śniadania. Organizm, któremu brakuje pokarmu do zaspokojenia podstawowych potrzeb, spowalnia wszystkie procesy. Masa osoby na diecie przestaje spadać, więc taka osoba jeszcze zaostrza głodówkę, którą ostatecznie przerywa, zapychając się wysokokalorycznym jedzeniem. Poobserwujmy naszych szczupłych znajomych. Ma się wrażenie, że ciągle jedzą, ale nie są to duże porcje. I to jest najprostszy, a zarazem najtrudniej osiągalny sposób na utratę kilogramów.
Odpowiednio dobrany catering dietetyczny pozwala wyeliminować głodzenie, co nie spowolni tak naszego metabolizmu. Dlatego jest to godna zastanowienia dietetyczna alternatywa dla osób bez umiejętności gotowania na cały dzień.