Sensacje żołądkowe zdarzają się zwykle latem. Gdy jest ciepło, bakterie i wirusy łatwo namnażają się w żywności.Często wywołują poważne zakażenia.
Głównym winowajcą nagłych i dość gwałtownych dolegliwości trawiennych są chorobotwórcze bakterie (Gronkowiec złocisty i pałeczki Salmonelli). Drobnoustroje te mogą znajdować się w różnych produktach w uśpionej, niegroźnej dla nas postaci (przetrwalniki). Mimo, iż zainfekowana żywność nie zmienia ani smaku, ani wyglądu to przechowywana w nieodpowiednich warunkach, może stać się niebezpieczna dla zdrowia. Przetrwalniki bakterii obudzą się do życia i zaczną wytwarzać toksyny. To właśnie te toksyny wywołują chorobę. Często jednak sami jesteśmy temu winni, ponieważ smażymy, pieczemy czy gotujemy potrawy w zbyt niskiej temperaturze lub przygotowywane dania pozostawiamy, szczególnie w lecie, zbyt długo poza lodówką.
Aby uniknąć tych nieprzyjemności, przestrzegajmy kilku prostych zasad:
- zrezygnuj z kupowania mięsa, wędlin na targu , stoiskach ulicznych;
- mleko, biały ser, warzywa i owoce trzymaj w lodówce;
- bardzo dokładnie, najlepiej wrzątkiem myj deseczki i noże używane do przyrządzania mięsa;
- unikaj jedzenia krótko smażonych dań mięsnych, a szczególnie potraw z surowego mięsa (np. tatara);
- nie trzymaj ugotowanych potraw na małym ogniu, ponieważ w cieple bakterie gwałtownie się rozmnażają;
- nie jedz konserw z puszek , które mają wybrzuszone denko;
- jaja przed rozbiciem włóż na kilka sekund do wrzącej wody;
- kupując lody zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia;
- myj bardzo dokładnie owoce i warzywa mające kontakt z ziemią;
- myj ręce przed rozpoczęciem pracy. Ta prosta czynność może wyeliminować ponad połowę przyczyn kłopotów z żołądkiem. Na wszystkie zadrapania i rany przyklej wodoodporny plaster;
- w podróży używaj specjalnego żelu antybakteryjnego do higieny rąk bez użycia wody;
- używaj oddzielnych sztućców i talerzy na surowe mięso i na mięso już upieczone;
- nie przetrzymuj jedzenia na powietrzu. Jeśli temperatura otoczenia przekracza 25oC , potrawy trzeba włożyć do lodówki po godzinie, natomiast jeśli niższa najpóźniej w ciągu 2 godzin.
Co robić, gdy boli brzuch?
Gdy zatrucie ma lekki przebieg, wystarcza domowe leczenie. Aby pozbyć się bakteryjnych toksyn, jak najszybciej zażyj węgiel leczniczy Carbo medicinalis lub Smectę. Przez 1-2 dni, kiedy objawy są najbardziej nasilone, stosuj głodówkę. Musisz dużo pić, nawet 3-4 litry dziennie. Często, ale w małych ilościach. Może być to woda niegazowana, lekka, gorzka herbata lub mięta i rumianek. Warto wspomóc się preparatami z apteki, które szybko i efektywnie nawadniają organizm, np. Orsalit, Floridral. Kiedy objawy zaczynają ustępować, zacznij jeść lekkostrawne pokarmy. Najpierw kleik ryżowy na wodzie z odrobiną soli. Gdy ustąpią wymioty, wprowadź suchary, czerstwą bułkę. Jeśli żołądek toleruje te pokarmy, stopniowo wprowadzaj inne.
Jeżeli dolegliwości nie słabną po upływie doby, a biegunka pojawia się kilka razy w ciągu godziny, konieczna jest pomoc lekarza. Przepisze antybiotyk, zleci badanie krwi i kału, które pozwoli ustalić typ bakterii i zastosuje odpowiednią terapię.
Pamiętajmy, iż w przypadku zatruć pokarmowych nie należy stosować popularnych leków p/biegunkowych typu Stoperan i Laremid. Spowodują one zatrzymanie toksyn bakteryjnych w jelicie i wydłużenie czasu choroby. Jeżeli natomiast biegunka wywołana jest stresem i emocjami, towarzyszącymi np. wycieczkom i podróżom, leki te będą na pewno pomocne.