Te życzenia wypowiadamy wiele razy w ciągu magicznej sylwestrowej nocy. Wielu z nas nie wyobraża sobie tych życzeń bez kieliszka szampana w dłoni.
Sięgają po niego tego dnia nawet osoby, które w ciągu roku unikają alkoholu. To tradycja, że właśnie tej nocy wszyscy sięgamy po ten trunek – po szampana lub wino musujące, które pełni jego funkcję.
Szampan to szczególny rodzaj wina, który swą nazwę zawdzięcza Szampanii, czyli regionowi Francji, z którego pochodzi. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycenia napoju dwutlenkiem węgla. Tworzy się on w procesie naturalnego dojrzewania wina w butelkach. Butelkuje się młode wina, nie do końca sfermentowane, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach w temperaturze 3-5 stopni Celsjusza.
Szampana produkuje się głównie z winorośli z rodziny pinot. Trzy najczęściej wykorzystywane to: chardonnay, pinot noir i pinot meunier.
Klasyczna butelka szampana ma pojemność 750 ml. Jest wykonana z grubego szkła, aby wytrzymać ciśnienie rzędu 6 atmosfer. Z tej samej przyczyny dno butelki jest mocno wklęsłe. Korek do szampana posiada formę przypominająca grzyb. W rzeczywistości forma ta wykształca się w szyjce butelki, do której korek wchodzi tylko częściowo.
Produkcja szampana obłożona jest warunkami. Charakteryzuje ją:
– ściśle określony obszar uprawy,
– regulowany sposób uprawy, np. gęstość winorośli,
– ograniczenia wielkości zbiorów z jednostki powierzchni,
– ręczne zbiory winogron,
– dokładne wyciskanie bezpośrednio po zbiorze,
– fermentacja wina w butelkach.
Te wszystkie szczegóły sprawiają, że szampany to wina drogie, na zakup których nie może pozwolić sobie każdy. Wybieramy więc wina musujące, które z powodzeniem udają szampana na sylwestrowych zabawach.
Wino musujące to rodzaj wina nasyconego dwutlenkiem węgla. Powstaje on w winie na skutek fermentacji (metoda szampańska) lub w dużych zbiornikach (metoda Charmat). Jest on także wstrzykiwany do wina.
Najbardziej znane wina musujące oprócz szampana to:
– cremant – produkowane w pozostałych regionach Francji
– cava – produkowane w Katalonii w Hiszpanii
– cap classique – produkowane w RPA
– asti – produkowane we Włoszech w Piemoncie
– prosecco – pochodzi z włoskiego Veneto
– sekt – niemieckie wino musujące
– sovietskoye shampanskoye lub igristoye – produkowane na obszarze byłego ZSSR
Szampany i wina musujące należą do alkoholi słabych. Pamiętajmy jednak o umiarze, aby sylwestrowe szaleństwo nie skończyło się bólem głowy i kacem.