25 Dla wielu borykających się z nadwagą to zastraszająco dużo, by zdecydować się na totalne odchudzanie. Może więc na początek wykonać warto choćby jeden krok: ot, może zlikwidować podjadanie, czyli jedzenie między posiłkami, bo to prosta droga do niekontrolowanego wzrostu wagi.
Najbardziej optymalne byłoby spożywanie pięciu posiłków w ciągu całego dnia, zaczynając od śniadania, następnie drugiego śniadania, poprzez obiad, podwieczorek, na kolacji kończąc. Pamiętać jednak trzeba o tym, że pierwsze posiłki powinny być jak najbardziej sycące, chociaż nie możemy przesadzać z ilością jedzenia. Czasami dla zabicia głodu wystarczy jedno jabłko, marchew czy jogurt.
- Nie pomijaj żadnego z posiłków, gdyż to prowadzi do ataku głodu i sięgania po jedzenie (np. słodycze), które szybko, lecz na krótko zwalczą uczucie ssania w żołądku.
- Zmniejszyć łaknienie na słodycze mogą preparaty chromu.
- Do niwelowania uczucia głodu między posiłkami przyczynia się woda, najlepiej niegazowana, napar z zielonej herbaty a także herbatki ziołowe
- Doskwierającą pustkę w żołądku spowodowaną jedzeniem mniejszych porcji można wypełnić dostarczając błonnika - źródłem będą np. nasiona babki płesznika. Znakomitym sposobem na walkę z zachciankami jest spacer lub inna forma aktywności fizycznej.
- Dzięki regularnym ćwiczeniom uda się wyregulować przemianę materii, a jednocześnie zahamować uczucie głodu. Aby nie przejadać się z nudów, należy wyłączyć telewizor i zrobić coś przyjemnego.
- Ulubione chipsy, popcorn, ciasteczka zastąpmy suszonymi owocami: morele, śliwki uzupełniają niedobory witamin, dodają energii. Rodzynki mogą zastąpić słodki batonik, poprawiają pamięć i koncentrację dzięki szerokiej gamie witamin z grupy B. Również są bogate w witaminę C i E oraz potas, cynk i żelazo, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę serca, wygląd skóry i odporność organizmu.
- Potrzebę chrupania możemy zaspokoić marchewką, bogatą w beta-karoten wspomagający wzrok i nadający ładny koloryt skórze, kalarepą zawierającą witaminę C, magnez, kwas foliowy, ogórkiem kiszonym zawierającym dużo błonnika, witaminy C i witamin z grupy B, które poprawiają przemianę materii i wzmacniają układ odpornościowy, figami skutecznie hamującymi apetyt na słodycze - suszone figi to najlepsze źródło wapnia i błonnika.