W erze pośpiechu i gonienia za własnym cieniem część osób rezygnuje świadomie ze śniadania. Argument jest oczywiście jeden – brak czasu na przygotowanie i zjedzenie. Nie będziemy nikogo nakłaniać na pośpiech przy śniadaniu, pamiętając, że brak czasu związany jest z niewystarczającą organizacją. Pragniemy jedynie pomóc w tej organizacji, pokazując, że pożywne śniadanie można zrobić w minutę, a składniki wystarczy przygotować dzień wcześniej wieczorem.
Koktajle śniadaniowe to idealny początek dnia, bardzo pożywne, szybko przygotowane i pozwalają nam na unikanie wyrzucania niezjedzonych owoców. Jeśli widzimy, że banany lub inne owoce zaczynają się robić przejrzałe, pokrójmy je i włóżmy do zamrażalnika. Będą idealnym dodatkiem do naszego śniadania.
Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy blendera. Podstawą koktajlu jest mleko, jogurt, woda, ale i woda kokosowa, mleko migdałowe, ryżowe lub sojowe. Warto dodawać owoce sezonowe, a zimą świetnie się sprawdzą mrożone. Nasycać nas będą ziarna zbóż, otręby, nasiona lnu, chia. Często dla smaku dodaje się syropy daktylowe, klonowe, miód czy zwykły cukier.
KOKTAJL 1
- szklanka truskawek, malin lub innych owoców, np. borówek
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
- 1/2 łyżeczki nasion chia
- łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Wszystko mieszamy w blenderze.
KOKTAJL 2
- 3/4 szklanki borówek
- 2 łyżki jagód goji
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- szklanka wody
- szklanka mleka ryżowego
KOKTAJL 3
- 350 ml mleka lub mleka roślinnego, np. owsianego
- 1 dojrzały banan
- 4 daktyle
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka oleju lnianego
Najlepiej płatki i siemię lniane zalać mlekiem jeszcze dzień wcześniej wieczorem. Rano dodajemy resztę składników i miksujemy.