Olej dyniowy. Jak działa na organizm?
Dynia to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią. Dania i przetwory z niej przygotowane bardzo często goszczą na naszych stołach i każdego roku zyskują coraz większą rzeszę zwolenników. Trudno się dziwić, jej uniwersalny smak sprawia, że doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej nieco słodszej.
Przygotowanie oleju z pestek dyni możliwe jest na dwa sposoby - w procesie tłoczenia na zimno lub na gorąco. Zimnotłoczony olej z pestek dyni powstaje w wyniku tłoczenia nieprażonych ziaren, natomiast olej tłoczony na gorąco powstaje z ziaren uprzednio zmielonych i prażonych w wysokiej temperaturze. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno jest mniej przetworzony, ma delikatniejszy smak, zawiera więcej witamin i właściwości odżywczych - z tego też względu jest bardziej pożądany przez konsumentów. Olej tłoczony na gorąco częściej jednak znajduje zastosowanie w celach kulinarnych ze względu na swój intensywniejszy aromat i smak.
Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni
Najważniejsze korzyści płynące ze stosowania oleju z pestek dyni:
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-6 i omega-9, dzięki czemu pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie zwiększyć poziom „dobrego” HDL
- dzięki zawartości fitosteroli wspiera zdrowie prostaty i zmniejsza ryzyko jej przerostu
- posiada właściwości przeciwzapalne
- może poprawić ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem
- zawiera witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B
- wspiera działanie układu odpornościowego
- pielęgnuje skórę poprzez poprawę jej nawilżenia i elastyczności
- wspomaga trawienie
Jak stosować olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni najlepiej stosować codziennie, zaleca się spożywanie 1-2 łyżek dziennie, aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Osoby z niskim ciśnieniem nie powinny przekraczać zalecanej dawki, gdyż olej ten ze względu na wysoką zawartość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 może obniżać ciśnienie krwi, co w przypadku pacjentów z niedociśnieniem tętniczym niekoniecznie może być pożądane.
Olej z pestek dyni jest bardzo wszechstronny, jednak nie powinien być narażony na obróbkę termiczną - z tego też względu zaleca się stosowanie go wyłącznie na zimno. Świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek - nadaje im wówczas lekko orzechowego smaku. Stanowi idealną bazę do sosów, dipów czy domowego pesto. Olej z pestek dyni doskonale nada się również do zup czy pieczywa jako zamiennik popularnej oliwy z oliwek. Można spożywać go także bezpośrednio. Jeśli chcemy skorzystać z prozdrowotnych właściwości oleju z pestek dyni, niekoniecznie jednak przepadając za jego smakiem i aromatem, możemy zdecydować się na jego suplementację w formie łatwych do połknięcia kapsułek dostępnych w aptekach.
Naturalna pielęgnacja włosów
Właściwości oleju z pestek dyni cenione są także w kosmetyce. Stosowany bezpośrednio na włosy wzmacnia ich cebulki, chroni je przed przesuszeniem i utratą wilgoci, przyspiesza regenerację skóry głowy, dodaje blasku. Może być pomocny u osób z łysieniem na tle androgenowym. W jaki sposób prawidłowo zaaplikować olej na włosy? Wystarczy dodać kilka kropel do ulubionego szamponu, odżywki lub maski, nanieść na wilgotne włosy i pozostawić na 5-10 minut, następnie spłukać. Olej z pestek dyni nadaje się także do olejowania - w tym celu na zwilżone i rozczesane wcześniej włosy należy rozprowadzić olej i pozostawić na ich powierzchni przez godzinę. Całość spłukać szamponem, po myciu można zaaplikować odżywkę do włosów.
Jakie korzyści niesie za sobą stosowanie oleju z pestek dyni na skórę?
Olej z pestek dyni nie wykazuje działania komedogennego, oznacza to, że może być stosowany bezpośrednio na skórę bez obaw o pogorszenie stanu skóry. Substancje komedogenne blokują ujścia gruczołów łojowych, przyczyniając się w ten sposób do powstawania wykwitów i zaskórników. Stosowanie oleju z pestek dyni nie zapycha porów, w związku z tym nie powoduje trądziku i nie prowadzi do zalegania sebum. Może być zatem stosowany u osób z cerą suchą, mieszaną bądź tłustą. Oto korzyści, jakie niesie za sobą stosowanie oleju na poszczególne typy skóry:
- skóra sucha - jej właściciele z pewnością docenią właściwości nawilżające oleju z pestek dyni. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju pomagają wzmocnić naturalną barierę hydrolipidową skóry. Zaburzony płaszcz hydrolipidowy może skutkować przesuszeniem skóry, podrażnieniem czy pieczeniem. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu olej stosowany na skórę zmniejsza ryzyko podrażnień a także chroni ją przed jej przedwczesnym starzeniem.
- Skóra tłusta - stosowanie oleju u osób z cerą tłustą może pomóc w regulacji produkcji sebum, a co za tym idzie - zmniejszyć jej przetłuszczanie. Olej z pestek dyni łagodzi podrażnienia i stany zapalne na które posiadacze skóry tłustej są szczególnie narażeni.
- Skóra mieszana - olej z pestek dyni ma działanie wielofunkcyjne, dlatego posiadacze cery mieszanej także mogą cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami nawilżającymi i łagodzącymi. Stosowanie oleju poprawia elastyczność skóry, chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni UV i zanieczyszczeniami.
Stosowanie oleju z pestek dyni bezpośrednio na skórę może delikatnie ją przyciemnić, a to ze względu na zawartość beta-karotenu. Posiadacze bardzo jasnych karnacji przed aplikacją mogą rozcieńczyć go w niewielkiej ilości wody bądź innego oleju.
Olej z pestek dyni - naturalne wsparcie w funkcjonowaniu prostaty
Prostata - zwana także gruczołem krokowym to niewielki narząd mięśniowo-gruczołowy, zlokalizowany poniżej pęcherza w miednicy mniejszej u mężczyzn. Ma wielkość orzecha włoskiego i produkuje płyn, który wchodzi w skład nasienia. Na choroby prostaty narażeni są mężczyźni najczęściej po 45 roku życia. Objawy, takie jak: nietrzymanie moczu, uczucie niepełnego wypróżnienia, częstomocz, częste oddawanie moczu w nocy, wąski strumień moczu, ból podczas wytrysku, a także ból krocza podczas spoczynku mogą sugerować problemy z jej funkcjonowaniem. Zimnotłoczony olej z pestek dyni stanowi jeden z popularniejszych środków stosowanych w preparatach wspierających zdrowie prostaty. Jego regularne stosowanie może zmniejszyć ryzyko przerostu prostaty a także rozwojowi chorób nowotworowych w tym obszarze. Olej z pestek dyni wykazuje również działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, co może pomóc w łagodzeniu objawów związanych z problemami prostaty.
Wsparcie w walce z nadwagą
Stosowanie oleju z pestek dyni w połączeniu z prawidłową dietą i aktywnością fizyczną może stanowić istotne wsparcie w procesie odchudzania. Olej z pestek dyni jest bogaty w błonnik, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit, wspiera zdrowie układu trawiennego, przeciwdziała zaparciom, a także pomaga przyspieszyć metabolizm.
W jaki sposób prawidłowo przechowywać olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni powinien być przechowywany w określonych warunkach, aby nie stracił swoich właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Olej najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.
Bibliografia:
- Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J., Zielińska M., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2017, nr. 98.
- Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia - zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna”, 2016, nr. 19, str. 70-74.