Leptospermum scoparium to wiecznie zielona roślina z rodziny mirtowatych, osiągająca wysokość 2-5 metrów. Jest mocno ugałęziona, a jej liście są małe, szorstkie, szpiczasto zakończone, o długości 7-20 milimetrów. Kwitnie na biało, ale jej niepozorne kwiaty są źródłem miododajnego cennego nektaru. Roślina pochodzi z Nowej Zelandii i pozyskuje się z niej najdroższy na świecie miód manuka.
Ma on ciemnobrązową barwę, gładką konsystencję oraz charakterystyczny, lekko ziemisty smak. Według najnowszych obserwacji charakteryzuje się on wyjątkowym działaniem terapeutycznym. Oprócz tego, że zawiera typowe dla miodu komponenty, takie jak witaminy, aminokwasy, enzymy czy składniki mineralne, miód manuka stanowi źródło specyficznego związku, metyloglioksalu (MGO), określanego też mianem UMF (Unique Manuka Factor), czyli unikalnego składnika miodu manuka. To właśnie ten składnik decyduje o specyficznych właściwościach tego miodu. MGO wpływa na wyjątkową aktywność przeciwbakteryjną w stosunku do Staphylococcus aureus, czyli gronkowca złocistego, Pseudomonas aeruginosa czy Escherichia coli, stanowiących źródło wielu groźnych zakażeń. Dobry miód manuka powinien posiadać certyfikat określający zawartość metyloglioksalu, która wyrażana jest w miligramach na kilogram miodu. Im wyższa zawartość MGO, tym lepszy miód.
Dobrej jakości miód manuka to środek wpływający stymulująco na układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom zmniejsza ból i ogranicza strefy zapalne. Ponieważ nie wpływa on na podwyższenie poziomu cukru we krwi, może być z powodzeniem stosowany w profilaktyce stopy cukrzycowej.
Jest pomocny w terapii wielu chorób, do których zaliczamy bóle gardła, trądzik, zapalenie dziąseł, choroby żołądka czy jelit. Dobre efekty uzyskuje się podczas podawania miodu manuka chorym z zakażeniem Helicobacter pylori, czyli patogenem odpowiedzialnym za występowanie choroby wrzodowej żołądka.
Jednym z rodzajów miodu z krzewu manuka jest miód opisany jako Kfactor 16+. Jest to miód surowy, niepasteryzowany, standaryzowany na zawartość pyłku kwiatowego z manuki. Nie jest poddawany działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu zachowuje najwyższe stężenie wszystkich substancji leczniczych.
Surowy miód manuka pozyskiwany jest z nieskażonych, odległych terenów Nowej Zelandii. Każda partia Miodu Manuka Active 16+ jest poddawana badaniom na zawartość pyłku kwiatowego, aktywnych enzymów, antyoksydantów i szeregu innych składników fitochemicznych.
Cechy produktu :
– niepasteryzowany, delikatny, kremowy miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii,
– wolny od jakichkolwiek składników pochodzenia chemicznych,
– wolny od antybiotykówi GMO,
– aktywność miodu uzyskana metodami naturalnymi,
– ule wykonywane są z przyjaznego dla środowiska materiału,
– opakowania wolne od Bisfenolu A.
Miód Manuka marki Wedderspoon jest czystym miodem (bez domieszek), niepoddawanym wysokim temperaturom, dzięki czemu nadaje się dla osób na „diecie surowej” (raw) i zachowuje wszystkie naturalne, prozdrowotne właściwości.
Można powiedzieć, że ten miód jest dobry na wszystko. Spożywany regularnie w pierwszej kolejności poprawia odporność i wzmacnia organizm. Ma także dobry wpływ na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit. Może być stosowany we wszelkich infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a także przy ostrych bólach gardła i katarze. Spożywanie miodu z manuki wskazane jest także dla osóbzproblemami żołądkowo-jelitowymi, zmagającymi się z Helicobacter pylori, wrzodami czy zespołem jelita nadwrażliwego. Jest również skuteczny w problemach skórnych takich jak trądzik czy egzema.
Miód manuka powinno przyjmować się 1-2 razy dziennie przed posiłkami. Nie powinno się go popijać, aby zachować jak najwyższe stężenie składników czynnych.