Zmiany miażdżycowe przez wielu kojarzone są z wiekiem dojrzałym. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, w grupie ryzyka coraz częściej znajdują się także dzieci i młodzież, u których obserwuje się często podwyższony poziom cholesterolu. Jedną z przyczyn takiego zjawiska jest coraz gorsza - obfita w nasycone tłuszcze i uboga w warzywa i owoce - dieta.
Na szczęście problemom tym można zapobiegać poprzez zmiany nawyków żywieniowych: kanapki smarować margaryną zamiast masłem, mięso czerwone zastępować rybami, a jako przekąskę podawać dziecku jabłko lub obraną marchewkę.
Gdy jesteśmy młodzi, wydaje nam się, możemy bezkarnie jeść frytki, hamburgery i inne produkty typu Fast foods. Młody organizm szybko spala wchłaniane kalorie. Jednak równolegle, w niewidocznych dla nas częściach organizmu zachodzą zmiany, za które w przyszłości przyjdzie drogo zapłacić. Tłuste potrawy podnoszą bowiem poziom cholesterolu w krwi. Jego nadmiar zaś powoduje zwyrodnienie i stwardnienie tętnic zwane potocznie miażdżycą. Zmiany miażdżycowe to często pierwszy krok do poważnych problemów z układem naczyniowo-sercowym, które mogą zakończyć się zawałem serca. Wprawdzie zawał dotyczy najczęściej osób starszych, po 55-65 roku życia, jednakże coraz częściej niestety, występuje u osób młodszych.
Stwierdza się bezdyskusyjnie zależność między chorobą miażdżycową a dietą bogatą w nasycone tłuszcze, jakie znaleźć możemy w czerwonym mięsie, maśle czy wysoko przetworzonej żywności - mówią eksperci.
- Rozwój miażdżycy rozpoczyna się w okresie młodzieńczym, a efekt kulminacyjny osiąga [...] w trzeciej-czwartej dekadzie życia - tłumaczy dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Prof. dr hab. Marek Naruszewicz, Przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą dodaje: Obecny stan wiedzy pozwala na dobrze udokumentowane stwierdzenie, że proces ten jest w większości przypadków zależny od sposobu żywienia i jest w pełni odwracalny, gdy stosujemy się do zasad, które zostały wypracowane na bazie obserwacji klinicznych.
Problem właściwej diety jest szczególnie istotny w przypadku dzieci znajdujących się w grupie ryzyka, a więc takich, których rodzice lub dziadkowie cierpią na zmiany miażdżycowe. Profesor Naruszewicz zaleca w takich przypadkach monitorowanie poziomu cholesterolu u dziecka nawet od 2 roku życia. Na szczęście, odpowiednia profilaktyka oraz prawidłowe nawyki żywieniowe mogą w znacznym stopniu obniżyć ryzyko miażdżycy i chorób z nią związanych.
Jak dbać o dziecko z podwyższonym poziomem cholesterolu?
- Ogranicz spożywanie nasyconych tłuszczów a także utwardzanych
- Stopniowo wprowadzaj mleko niskotłuszczowe (1%) i jego przetwory tj. jogurty, kefiry i sery białe. Bakterie probiotyczne, zawarte w zakwaszanych produktach mlecznych, są niezbędne dla wzmocnienia odporności organizmu.
- Dawaj dziecku ryby w różnej postaci. Tłuszcze pochodzące z tłustych ryb morskich tzw. omega-3 działają przeciwzapalnie i wpływają także na prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego.
- Zadbaj o to, by dziecko jadło 5 razy dziennie warzywa i owoce oraz produkty zbożowe o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego: płatki owsiane, kasze jęczmienne i ciemne pieczywo.
- Ogranicz ilość soli kuchennej w potrawach przygotowywanych nie tylko dziecku, ale całej rodzinie.
- Kategorycznie ogranicz spożycie słodyczy, także frytek, chipsów, słodzonych napojów gazowanych.
- Dopilnuj, aby dziecko systematycznie brało udział w zajęciach WF oraz dodatkowo pięć razy w tygodniu brało udział w innych zajęciach sportowych, które zapewnią mu fizyczną aktywność przez 30-60 minut.