Kawa jest jednym z ważniejszych towarów eksportowych na świecie. Ta popularność sprawia, iż jest dostępna od ręki w każdym sklepie i większość z nas sporadycznie, codziennie lub nawet kilkakrotnie w ciągu dnia wypija jej ekstrakt. Rodzajów kawy, gatunków, sposobów palenia i zaparzania jest tyle, że dla niektórych kawa stała się pasją, fascynacją, a nawet sposobem na życie. Bariści są mistrzami w zaparzaniu kawy, a spróbowanie kawy przygotowanej przez takich fachowców uzmysławia, że często źle się taką kawę zaparzało.
Niegdyś kawa nie była dostępna dla mas, wyśmienitego smaku doświadczali najważniejsi w krajach i monarchowie. Ale już w XVII w. zaczęły powstawać kawiarnie. Władze wielu krajów obawiały się takich miejsc ze względu na gromadzenie się w nich ludzi, nocne spiskowanie, picie kawy i planowanie nieposłuszeństwa. Kawiarnie stały się także zalążkiem wielkich domów akcyjnych, a londyńska najstarsza kawiarnia przekształciła się w giełdę.
Kawa jako napój pobudzający jest podstawowym środkiem poprawiającym koncentrację, a parzenie kawy jest często pierwszą wykonywaną czynnością po przyjściu do pracy i zdjęciu wierzchniego ubrania. Niektórzy w pracy mają do dyspozycji profesjonalne ekspresy, dzięki którym przygotowanie małej czarnej, cappuccino czy latte ogranicza się do naciśnięcia guzika. To powoduje zbyt częste korzystanie z tego dobrodziejstwa, a ma to swoje konsekwencje.

Ziarna kawowca zawierają wiele aminokwasów, minerałów, cukrów i oczywiście kofeinę. Kofeina jako związek jest oczywiście uzależniająca, nie przez przypadek kawa jest zaliczana do używek, a jej nadmiar potrafi szkodzić. Wiele osób skarży się na zbyt wysokie ciśnienie, drżenia dłoni, podrażnienie żołądka i refluks. Rzeczywiście osoby z nadciśnieniem powinny się nad piciem kawy zastanowić, jeśli jednak aromat świeżo mielonej kawy jest dla nich bezcenny, zawsze mogą skorzystać z kaw bezkofeinowych, które nie odbiegają zupełnie smakiem od tych tradycyjnych.
Osoby z nadwrażliwym żołądkiem powinny raczej wybierać kawy z gatunku arabiki, które są zdecydowanie łagodniejsze w smaku. Dodatkowo, jeśli mogą, warto, by dolewały mleka. Najgorsze dla naszego żołądka są kawy tzw. rozpuszczalne, które są często produkowane z najgorszej jakości dodatkowo aromatyzowanej robusty. Zasadniczo robusta nie jest złym gatunkiem kawy, zawiera więcej kofeiny niż arabika i ma charakterystyczny, wyrazisty, momentami gorzki smak. Jej niewątpliwym plusem jest zdecydowanie niższa cena i powszechność. Używa się jej także w mieszankach do espresso, dzięki którym kawa zaparzona w ekspresie ma lepszą piankę zwaną cremą.
Czy częste picie kawy pobudza? Niestety ni etak, jakbyśmy oczekiwali. Przyzwyczajamy się do kofeiny i kolejne porcje kawy nie dają wyraźnego efektu, w dodatku wypłukują magnez z organizmu i podrażniają żołądek. Najlepiej wtedy przejść kilkudniowy „odwyk”, a kolejna kawa zadziała na nas znów jak dawniej. Zresztą najlepiej widać to po osobach, które kawy nie piją praktycznie wcale. Nie są one ospałe, zmęczone i senne, a tym bardziej mniej wydajne w pracy. A co, jeśli stały miłośnik porannej kawy nie wypije jej od rana? Jest zupełnie nie do życia.
Kawa to wyjątkowa niskokaloryczna używka, rzadko wypijana działa świetnie pobudzająco. Jeśli nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia, żeń-szeń i yerba-mate mogą stać się ciekawą alternatywą.

Kawiarnie, w których przeszkoleni bariści przygotowują nam wyjątkową kawę, przeżywają prawdziwy renesans. Ludzie chcą siadać w takich miejscach i spotykać się ze znajomymi, jednak często nie wiedzą, co zamawiają. Oto krótki poradnik, by zrozumieć, czym się różni espresso od cappuccino.
W kawiarniach kawy oprócz mieszanek kaw różnią się ilością ziaren potrzebnych do przygotowania esencji i ilością wody i/lub mleka, czekolady itp. Każdą kawę pojedynczą, podwójną, potrójną przygotowuje się odpowiednio z około 7 g, 15 g, 23 g kawy.
RODZAJE KAWY
Espresso (mała czarna) – oryginalne włoskie to 30 ml wyjątkowego napoju o słodko-
-kwaskowo-gorzkim smaku z grubą warstwą piany. Jest to natychmiastowa energia na drugą część dnia.
Long black (duża czarna) – przygotowana z dodania espresso do gorącej wody. Wyróżnia się obecnością pianki. 2/5 pojemności napoju stanowi espresso, 3/5 to gorąca woda.
Americano – podobna do long black, jednak polega na odwrotnym wlaniu składników. Najpierw wlewamy kawę, potem wodę.
Macchiato – po włosku oznacza poplamiony, oznakowany. Espresso macchiato to jedno espresso z dodatkiem 1-2 łyżeczek spienionego mleka. Na wierzch dodaje się szczyptę mlecznej pianki.
Latte macchiato – pobrudzone mleko, zupełna odwrotność macchiato. Do mleka dodaje się espresso w bardzo małej ilości.
Caffè latte – we Włoszech jest to podwójne espresso uzupełnione mlekiem. Składa sięz1/3 espressoi2/3 ciepłego mleka. Mleko nie jest gorące, tak więc kawa po przygotowaniu od razu jest idealna do picia.
Cappuccino – przygotowywanez1/3 espresso, 1/3 mleka, 1/3 kremowej mlecznej piany. Spienione mleko nalewa się do espresso, łyżeczką nakłada się pianę. Często cappuccino jest ozdabiane cynamonem, czekoladą, kakao i kolorowym cukrem.
Mocha to odmiana caffè latte z dodatkiem czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Często jest dodatkowo posypywana wiórkami czekoladowymi.
Piccolo latte – odmiana caffè latte uzupełniona gorącym mlekiem w proporcji 1:1.
Flat white (kawa z mlekiem) – do espresso dolewa się gorącego niespienionego mleka, dzięki czemu nie naruszymy kawowej pianki.
Kawa po wiedeńsku – jest niewątpliwie polskim wkładem w rozwój kawiarni w Wiedniu. Najprawdopodobniej wymyślił ją polski szlachcic Franciszek Kulczycki, który do przefiltrowanej kawy dodawał śmietankę i miód. Kiedy w kawiarni zamówimy kawę po wiedeńsku, otrzymamy espresso ozdobioną bitą śmietaną. Kawę wypija się razem z dekoracją.
