Nadchodząca wiosna będzie zachęcać do częstszych spotkań ze znajomymi. Rozkwit kwiatów, śpiew ptaków mogą nastroić nas na zaproszenie i poczęstowanie naszych gości drinkami bezalkoholowymi, ponczami czy smoothies (orzeźwiający napój z mleka, owoców, soków i lodów).
Drinki na bazie soków oprócz nieprawdopodobnych walorów smakowych zaskoczą nas świeżością, barwą, konsystencją, wyrafinowaniem bukietu smaku. Jest to także dobry sposób na zaskoczenie gości i bardzo atrakcyjna alternatywa dla dzieci, kobiet w ciąży i kierowców.
Dodatkowo soki wyciskane na zimno to także bogactwo antyutleniaczy, witamin i aromatu. Możliwość eksperymentowania ze smakami da nam też dużo frajdy i satysfakcji.
Do większości drinków owocowych potrzebny jest blender, do niektórych z pomocą przychodzi także shaker. Warto zainwestować w kilka rodzajów szklanek, np. niskie, szerokie i wysokie, wąskie. Prawdziwy drink nie obejdzie się bez rurek zwanych słomkami. Najlepiej sprawdzą się zupełnie proste.
PONCZ MALINOWY
300 g mrożonych lub świeżych malin
120 ml soku malinowego
10 ml soku cytrynowego
litr herbaty z malwy
laska cynamonu i wanilii
3 goździki
80 g białego kandyzu (można zastąpić cukrem)
Należy zagotować herbatę z wanilią, cynamonem i goździkami. Dodać maliny, sok i cukier. Odstawić na co najmniej 10 min.
PONCZ Z TRYNIDADU
40 ml nektaru bananowego (można zmiksować banany)
40 ml soku ananasowego
20 ml soku pomarańczowego
10 ml soku cytrynowego
30 ml soku z granatu
6 kostek lodu
Wszystko miksować z lodem w shakerze i przelać do szklanki. Udekorować kawałkami banana, ananasa i plasterkiem pomarańczy.
SMOOTHIES
1 dojrzały ananas
1 duża pomarańcza
3 banany
200 ml soku malinowego
3 gałki lodów waniliowych
opcjonalnie może być dodatkowo mleko
Ananasa obieramy i kroimy, banany obieramy ze skórki, z pomarańczy wyciskamy sok. Do blendera wrzucamy ananasa i 1 banana, dodajemy sok pomarańczowy i lody. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek nawysokość około 2/3. 2 banany i sok malinowy miksujemy w blenderze i uzupełniamy szklanki.
ENERGETYCZNE ORZEŹWIENIE
130 ml soku z aronii
4 pomarańcze
owoce do ozdoby: maliny, jagody
szklanka wody mineralnej
Z pomarańczy wycisnąć sok, najlepiej przelać go przez sito. Do dzbanka wlać sok i wodę.
Wymieszać. Do wysokich kieliszków wsypać owoce i zalać drinkiem z dzbanka.