Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarczają organizmowi wielu cennych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz odpowiedzialnych za stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Aby utrzymać nasz organizm w dobrej formie, powinniśmy mu dostarczać codziennie blisko 60 różnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Pożywienie powinno też zawierać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który ma dobroczynny wpływ na prawidłową przemianę materii i oczyszczanie organizmu.
Można powiedzieć, że im więcej składników odżywczych zawiera pokarm, tym lepszy jest dla naszego organizmu, a kalorie w nim dostarczone śmiało możemy nazwać dobrymi. Produkty takie najczęściej otrzymywane są z naturalnych składników. Odkładanie zbędnych kilogramów związane jest ze zbyt dużą podażą energetyczną w stosunku do potrzeb organizmu.
Odchudzanie polega na zwiększeniu przemiany materii przy równoczesnym zmniejszeniu ilości dostarczanych kalorii. Ograniczenie kaloryczności osiągamy przez jedzenie mniejszej ilości i przez odpowiedni dobór i przygotowanie potraw. Przygotowując posiłek, zrezygnujmy ze smażenia na rzecz gotowania na parze lub grillowania. Jeśli już smażymy, wybierajmy oleje, których nie wchłania potrawa. Doskonale sprawdzi się olej kokosowy lub ryżowy. Pieczywo białe zastąpmy ciemnym. Zrezygnujmy ze słodyczy i słodkich, gazowanych napojów. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, zjedzmy suszone owoce lub produkty na bazie karobu. Mają one wprawdzie sporo kalorii, ale tych zwanych dobrymi, ponieważ dostarczają organizmowi cenne substancje odżywcze. Zamiast słodkich napojów wybierzmy wodę lub soki wyciskane z owoców.
Zwróćmy uwagę, aby były naturalne i nie zawierały konserwantów. Ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Reguluje on przemianę materii, ułatwia wypróżnianie i skutecznie oczyszcza organizm. Najlepiej spożywać go przed posiłkiem, popijając szklanką wody. Źródłem cennego błonnika jest siemię lniane, nasiona babki jajowatej, babki płesznik czy otręby. Na półkach aptecznych znajdziemy wiele dobrych preparatów z pełnowartościowym błonnikiem.
W walce ze zbędnymi kilogramami warto stosować się do kilku zaleceń:
- Należy jeść mało, ale często – najlepiej 5 posiłków dziennie o stałych porach.
- Nie podjadać między posiłkami.
- Nie objadać się wieczorem. Powiedzenie głosi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj wrogowi”.
- Zrezygnuj ze słodzenia napojów.
- Unikaj żywności przetworzonej. Posiłki przygotowuj sam z wysokiej jakości produktów – są droższe, ale zdrowsze i zjemy ich mniej.
- Ogranicz tłuszcz.
- Unikaj alkoholu – wzmaga apetyt i jest źródłem pustych kalorii.
- Zwiększ ilość warzyw, owoców i błonnika w diecie.
- Kilka razy w tygodniu wyjdź na półgodzinny spacer.
MŁODY JĘCZMIEŃ
To doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej betakarotenu niż marchew. Jest to bogate źródło aminokwasów i błonnika. Zawiera również żelazo, wapń, magnez i cynk. Młody jęczmień ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszaniu organizmu, co warunkuje prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową. Błonnik pokarmowy przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie, co sprzyja odchudzaniu i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, depresji, bezsenności i hipercholesterolemii.
KOKTAJL Z MŁODEGO JĘCZMIENIA I MANGO SKŁADNIKI NA 3 PORCJE :
- 1 dojrzałe mango
- 2 banany
- 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
- 330 ml wody kokosowej
Obrać owoce, zmiksować i schłodzić. Jedna porcja to 140 kcal i bomba witaminowa na cały dzień.