Składniki
maltodekstryna, liofilizat bakterii kwasu mlekowego zawierający Lactobacillus rhamnosus GG, fruktooligosacharydy (FOS), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca).
Właściwości
Połączenie bakterii kwasu mlekowego (probiotyków) z fruktooligosacharydami (prebiotykami) wydłuża czas przeżycia bakterii probiotycznych i ułatwia kolonizację jelita. Probiotyki wchodzące w skład preparatu Acidolac przywracają i pomagają w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, która stanowi naturalną barierę dla rozwoju niekorzystnej mikroflory. Acidolac: -przywraca prawidłową florę bakteryjną po antybiotykoterapii, -reguluje pracę jelit, -wspomaga odporność organizmu.
Stosowanie
W celu uzupełnienia mikroflory jelitowej oraz wspierania pracy układu trawiennego i odporności: Niemowlęta i dzieci do 3. roku życia – 1 saszetka dziennie, po konsultacji z lekarzem. Zawartość saszetki u dzieci poniżej 3 roku życia należy rozpuścić w minimum 100 ml płynu. W przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się rozpuszczenie zawartości saszetki w ściągniętym mleku matki. Dzieci powyżej 3. roku życia i dorośli 1-2 saszetki dziennie. Zawartość saszetki można spożyć bezpośrednio lub po uprzednim wymieszaniu z wodą, jogurtem lub mlekiem. Preparat należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Preparat przyjmować w okresie antybiotykoterapii i do 2-3 tygodni po zaprzestaniu stosowania antybiotyków.